fredag, december 1

Fordele og risici ved at ryge

I løbet af det sidste årti er vaping blevet mere og mere populært som et alternativ til rygning. Vaping ses ofte som et sundere alternativ, fordi det ikke indebærer indånding af cigaretrøg, som indeholder tusindvis af skadelige kemikalier. Dampning har dog sine egne risici, som det er vigtigt at overveje, før du begynder at bruge e-cigaretter.


Hvordan virker vaping?

E-cigaretter fungerer ved at opvarme en væske (kaldet “e-juice”) for at frembringe en aerosible damp. E-juice indeholder typisk nikotin, propylenglycol og smagsstoffer. Nikotin er det vanedannende stof i cigaretter, og propylenglycol bruges som tilsætningsstof til fødevarer og i tågeapparater til teaterbrug.

Er der nogen fordele ved at dampe?

Dampning kan være en fordel for rygere, der forsøger at holde op med at ryge cigaretter, fordi det tilfredsstiller nikotintrangen uden at udsætte kroppen for de skadelige kemikalier, der findes i tobaksrøg. Faktisk viste en undersøgelse fra 2015, at dampning var mere effektiv til at hjælpe rygere med at holde op med at ryge end nikotinerstatningsterapi som f.eks. plastre eller tyggegummi. Jeg synes man skal prøve elf bar.

Hvilke risici er der forbundet med dampning?

Selv om dampning ofte ses som et sundere alternativ til rygning, er det vigtigt at huske, at e-cigaretter stadig indeholder nikotin, som er et vanedannende stof. Derudover kan nogle af de smagsstoffer, der anvendes i e-juice, være skadelige, når de inhaleres. For eksempel er det kemiske aromastof diacetyl blevet sat i forbindelse med alvorlige luftvejssygdomme som “popcornlunge” Endelig er der endnu ikke kendskab til de langsigtede sundhedsmæssige virkninger, fordi dampning er et relativt nyt fænomen.


Er dampning bedre end rygning? Det er umuligt at sige med sikkerhed, da juryen stadig er ude om de langsigtede virkninger af e-cigaretter. Hvad vi dog ved, er, at dampning indebærer sine egne risici, som er vigtige at overveje, før du begynder at bruge dem. Hvis du beslutter dig for at ryge, skal du sørge for at overvåge dit helbred nøje og gå til lægen, hvis du oplever uventede åndedrætssymptomer.

Skriv et svar